2 Afgeronde onderzoeken2.2

Totaaloverzicht onderzoeken

In 2020 rondde de Raad 123 onderzoeken af. Naast de vijf eerdergenoemde grotere onderzoeken en één verkennend onderzoek, zijn dat de wettelijk verplichte onderzoeken in de sectoren luchtvaart, zeescheepvaart en industrie. Daarmee levert de Onderzoeksraad een bijdrage aan het verbeteren van de veiligheid in die sectoren. Deze 117 wettelijk verplichte onderzoeken worden afhankelijk van de te behalen veiligheidswinst als aparte rapportage uitgebracht, of vermeld in een periodieke rapportage. Het verkennende onderzoek was naar aanleiding van een ongeval met een maritieme helikopter.

*     = onderzoeken die in periodieke rapportages zijn opgenomen.
**   = onderzoeken die na een eerste inventarisatie niet zijn voortgezet, omdat het verwachte leereffect en/of de te behalen veiligheidswinst te gering bleek.
*** = onderzoeken die na de verkenning zijn afgerond met een rapport.

Industrie

Luchtvaart

Scheepvaart

Defensie

120. ***Ongeval NH90-helikopter, Aruba, 19 juli 2020 (zie kader onderaan deze paragraaf)

Wegverkeer

121. Spookrijongeval A73 - Leren van ongevallen, september 2020

Bouw

122. Verborgen gebreken? - Lessen uit de instorting van het dak van het AZ-stadion, november 2020

Digitale veiligheid (gezondheidszorg)

123. Patiëntveiligheid bij ICT-uitval ziekenhuizen, februari 2020

 

 

Verkennend onderzoek NH90-helikopter

Op 19 juli 2020 stortte een NH90-helikopter van Defensie tijdens een oefening bij Aruba in zee. Twee van de vier bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Voor de Raad was dit aanleiding om een verkennend onderzoek te doen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Onderzoeksraad, in samenwerking met de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD). In december 2020 publiceerde de Onderzoeksraad een rapport met de bevindingen van het verkennend onderzoek, waarmee de Raad zijn onderzoek afsloot. Het rapport geeft inzicht in de directe oorzaak van het ongeval, maar roept ook nieuwe vragen op over achterliggende factoren. De IVD kreeg de aanbeveling om deze vragen mee te nemen in haar verdiepende onderzoek.

Bekijk op de onderzoekspagina de bevindingen van het verkennend onderzoek van de Raad.

Volgende pagina