Sector Industrie, buisleidingen & netwerken

Veiligheid industriecomplex Chemelot Limburg

Introductie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de veiligheid op het industrieterrein Chemelot in Limburg. Directe aanleiding is de brand bij Sabic op 28 december 2016, waarbij één medewerker om het leven is gekomen en één zeer zwaar gewond is geraakt. Omdat de Raad de afgelopen twee jaar ook zes andere voorvallen op het terrein heeft onderzocht, wil de Raad deze zeven voorvallen in samenhang bezien.

Statistieken

  • Startdatum onderzoek 17 feb. 2017
  • Einddatum onderzoek
  • Type onderzoekVolledig
  • Status onderzoekLopend

Raadslid voor dit project

Fasen:

Onderzoek

  • De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de veiligheid op het industrieterrein Chemelot in Limburg. Directe aanleiding is de brand bij Sabic op 28 december 2016, waarbij één medewerker om het leven is gekomen en één zeer zwaar gewond is geraakt. Omdat de Raad de afgelopen twee jaar ook zes andere voorvallen op het terrein heeft onderzocht, wil de Raad deze zeven voorvallen in samenhang bezien.
     
    Chemelot is een groot industriecomplex van voornamelijk bedrijven uit de chemische industrie. De bedrijven werken samen onder de vlag van Chemelot, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen en crisisbeheersing bij incidenten. Het is in Nederland bijzonder dat het grote aantal chemische bedrijven op Chemelot zijn ondergebracht in één vergunning.  In het onderzoek naar het industriecomplex wil de Raad achterhalen hoe de beheersing van veiligheid is georganiseerd en functioneert bij de betreffende bedrijven en op het overkoepelende niveau van Chemelot. Ook wil de Raad het overheidstoezicht op de bedrijven en het complex onderzoeken.

Op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Meld je aan en wij houden je op de hoogte via de mail.