Gerookte zalm
Sector Gezondheid

Salmonella in gerookte zalm

Introductie

In de late zomer van 2012 heerste in Nederland een epidemie van salmonellose, een infectueuze darmziekte die wordt veroorzaakt door het eten van voedsel dat is besmet met een salmonellabacterie. Duizenden mensen kregen te maken met diarree, buikkrampen en koorts. Voor enkele oudere patiënten heeft de ziekte bijgedragen aan hun over­lijden – de meeste zieken herstel­den weer volledig. Aanleiding voor het onderzoek, dat de Onderzoeksraad op 23 oktober vorig jaar is begonnen, waren de forse omvang en het langdurige verloop van de besmetting die ondanks voorzorgsmaatregelen van bedrijven en overheid konden plaatsvinden.

Statistieken

  • Startdatum onderzoek 23 okt. 2012
  • Einddatum onderzoek 19 nov. 2013
  • Type onderzoekVolledig
  • Status onderzoekAfgerond

Raadslid voor dit project

Publicatie

  • Gerookte zalm
    Persberichten 19 nov. 2013

    Uitbraak salmonella opgespoord, maar beheersing moet beter

    De bron van de uitbraak van een salmonellabesmetting in gerookte zalm is vorig jaar opgespoord, maar de beheersing van een dergelijke uitbraak moet beter. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport ‘Salmonella in gerookte zalm’, dat vandaag is gepubliceerd. Zowel de producent van de gerookte zalm als de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit bleken onvoldoende voorbereid op een voedselveiligheidsprobleem van deze omvang. Er was te weinig afstemming tussen alle betrokken bedrijven en overheidsinstanties. Hierdoor ontstond verwarring bij zowel de bedrijven als consumenten.

  • Downloads

Rapporten

Aanbevelingen

Reacties