Ruwaard van Putten Ziekenhuis.
Sector Gezondheid

Kwetsbare zorg: patstelling in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis Spijkenisse

Introductie

In december 2012 kwamen de conclusies van bureau Medirede naar buiten, dat dossieronderzoek had gedaan naar aanleiding van de verhoogde sterftecijfers in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De conclusies waren voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg reden voor een bevel aan de vier cardiologen om tot nader order geen zorg meer te verlenen. Zij hadden in 2010 in een aantal gevallen onzorgvuldige diagnoses gesteld bij hartpatiënten en te weinig rekening gehouden met andere aandoeningen van deze patiënten, aldus Medirede. Ook zouden zij te snel hebben besloten dat een patiënt niet meer te behandelen was; en morfine aan stervende patiënten hebben toegediend zonder de relevante richtlijnen in acht te nemen.
 
In januari 2013 besloot de Onderzoeksraad voor Veiligheid de gebeurtenissen in het ziekenhuis te onderzoeken. Redenen hiervoor waren de vragen die in de maatschappij leefden over morfine en de levenseindeproblematiek, maar ook vragen in bredere zin over patiëntveiligheid en het feit dat het ziekenhuis geaccrediteerd was en kennelijk toch niet veilig.

 

Statistieken

 • Startdatum onderzoek 9 jan. 2013
 • Einddatum onderzoek 3 dec. 2013
 • Type onderzoekVolledig
 • Status onderzoekAfgerond

Publicatie

 • Ruwaard van Putten Ziekenhuis.
  Persberichten 3 dec. 2013

  Betere samenwerking nodig rond zorg levenseinde

  De cardiologische zorg in het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse was niet optimaal. Hierdoor was de veiligheid voor de patiënt niet gewaarborgd. Onder meer bij de zorg rond het levenseinde ontbrak het aan overleg en intercollegiale consultatie, en goede communicatie met de patiënt en diens naasten. Zorg rond het levenseinde vraagt om een houding van de dokter waarbij niet genezing voorop staat, maar de begeleiding van de patiënt naar een waardig einde. Niet alleen in het voormalig Ruwaard van Putten Ziekenhuis maar ook in andere Nederlandse ziekenhuizen kan de zorg rondom het levenseinde verder verbeterd. Dat staat in het vandaag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

 • Downloads

Rapporten

Aanbevelingen

Reacties