Sector Crisisbeheersing en hulpverlening

Brand cellencomplex Schiphol-Oost, nacht van 26 op 27 oktober

Introductie

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 kwamen elf mensen om het leven bij een grote brand in een cellencomplex, het “Detentie- en Uitzetcentrum Schiphol-Oost”. Deze mensen konden niet meer uit hun cellen worden bevrijd door de bewaarders. De bewaarders slaagden er nog wel in om 21 van de 26 cellen te openen waardoor 32 celbewoners hun cellen konden verlaten. In totaal raakten vijftien mensen, zowel bewaarders als celbewoners, gewond en een vleugel van het gebouw werd verwoest. De film met de reconstructie van de brand is beschikbaar in breedband (WMV, 147 MB) en smalband (WMV, 70 MB).

Statistieken

 • Startdatum onderzoek 27 okt. 2005
 • Einddatum onderzoek 21 sep. 2006
 • Type onderzoekVolledig
 • Status onderzoekAfgerond
 • Persberichten 4 dec. 2008

  Onderzoeksraad handhaaft bevindingen over brand cellencomplex Schiphol Oost

  In een uitzending van Nova op 13 november 2008 werden de resultaten van een onderzoek van Bureau MSNP getoond naar de oorzaken van de brand in het...

 • Persberichten 21 sep. 2006

  Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht brand cellencomplex Schiphol

  Tekortschieten drie instanties oorzaak fatale afloop Schipholbrand De Onderzoeksraad voor Veiligheid onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, heeft zijn onderzoek naar de brand die in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 woedde in het Detentie- en Uitzendcentrum Schiphol-Oost afgerond met een rapport dat op 21 september 2006 is gepubliceerd. Het onderzoek was gericht op twee onderzoeksvragen: * Waarom zijn bij de brand elf celbewoners om het leven gekomen? * Hoe is de opvang en nazorg van de overige betrokkenen verlopen?

Brand cellencomplex Schiphol-Oost