In the late summer of 2012, the Netherlands experienced an epidemic outbreak of salmonellosis, an infectious intestinal disease caused by eating food contaminated with salmonella bacteria. Thousands of people were affected by diarrhoea, abdominal cramps and fever. In the case of several elderly patients, the disease proved to have contributed to their death. Most of those affected, however, fully recovered after a spell of illness lasting several days to a week. The size and course of the outbreak are the direct reason for the Board to investigate this incident in the food production chain.

Publication

Press

Uitbraak salmonella opgespoord, maar beheersing moet beter

De bron van de uitbraak van een salmonellabesmetting in gerookte zalm is vorig jaar opgespoord, maar de beheersing van een dergelijke uitbraak moet beter. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor…

Read more about Uitbraak salmonella opgespoord, maar beheersing moet beter

Notification

Press

Onderzoek salmonellabesmetting in zalm

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de Salmonella-uitbraak veroorzaakt door consumptie van zalmproducten sinds juli dit jaar. Dat heeft de Raad vandaag besloten. De omvang en…

Read more about Onderzoek salmonellabesmetting in zalm

Imagery

Investigation data

Investigation start date

Report publication date

Status Completed

Phase Publication